Pokopan s dupinom kojeg je izrezbario pod granatama

Igor Kačić
Igor Kačić

Na Ovčari je zbog dobi izdvojen u skupinu koju su trebali pustiti, ali bivši je susjed rekao “Ne može”. Tamo je i ubijen

Igor Kačić, rođen 23. kolovoza 1975. u Vukovaru, imao je svega 16 godina kad je počeo rat. Završio je prvi razred Elektrotehničke škole u Vukovaru i bio prepun planova. Nakon pada obrane grada, Igor je ubijen i i vodi se kao najmlađa žrtva Ovčare

“Danas bi imao djecu...”

Igor je bio predivno dijete. Danas bi imao 36 godina i vjerojatno bio oženjen i s djecom. Bio je izuzetno nadarena osoba i odličan učenik. Svirao je, pjevao i rezbario tako da nam je poslije njegove smrti ostao mali dupin kao uspomena, kojeg je rezbario još u podrumu kuće kada je rat već uvelike započeo. Cijelo vrijeme nosio ga je sa sobom, a dupina su našli uz njega kada je ekshumiran na Ovčari – prepričava Igorova majka Irena.

Igor je u ljeto 1991., po završetku školske godine, otišao s drugom djecom na more, a kući se vratio na svoj 16. rođendan. Nepuna tri mjeseca poslije je ubijen.

Opsadu grada proveo je s obitelji u atomskom skloništu u središtu grada gdje je, zajedno s ostalim mladim dečkima, s oružjem stražario te čuvao sklonište i ljude u njemu. Zadnje dane, prije pada obrane, proveo je s majkom i dvije sestre u vukovarskoj bolnici odakle je i odveden na stratište na Ovčaru.

– Bili smo zajedno u bolnici i to je bilo zadnji put da sam ga vidjela. Svi smo bili u strahu što će se dogoditi i hoćemo li preživjeti. Izlazili smo zajedno vani kada ga je Veselin Šljivančanin izdvojio. Obratila sam mu se, pokazujući Igorovu zdravstvenu iskaznicu, da ima samo 16 godina i da ga ne odvajaju od mene, na što mi je on samo grubo odgovorio da će provjeriti. Potom su ih odvezli na Ovčaru. Kasnije smo čuli da je na Ovčari bio izdvojen u skupinu koju su planirali pustiti, ali je jedan od susjeda rekao da ne može. Tamo je i ubijen – prisjeća se Irena Kačić koja vjeruje da je njezin maloljetni sin ubijen zbog svoga oca koji je bio zapovjednik obrane na Sajmištu, a koji je poginuo 2. listopada.

Ubijen zbog oca

– Igor je obećao ocu, nad njegovim mrtvim tijelom, da će se osvetiti. Nažalost, zločinci su se osvetili Igoru upravo radi oca – kaže Irena. Obitelj se u progonstvu nadala da je Igor ipak živ. Do njih su dolazile informacije da je zatočen. Surovu istinu doznali su nakon ekshumacije.

– Dali smo krv i na osnovu DNK potvrđeno je da je Igor ipak ubijen na Ovčari. Uz njegovo tijelo pronađen je i njegov izrezbareni dupin – kaže Irena Kačić koja je u Haagu svjedočila u postupku protiv Slavka Dokmanovića.   

Igor Kačić

(Vukovar, 23. kolovoza 1975. - Ovčara, 20. studenoga 1991.)

najmlađa je žrtva isplaniranog pokolja na Ovčari.

Majka ga spominje kao dječaka koji je "imao zlatne ruke i da je tu vještinu naslijedio od oca. Taj je mladić bio sportaš, volio je svirati, crtati..."

U jesen 1991. godine trebao je krenuti u 2. srednje elektrotehničke škole, ali je bjesnio rat. Poput svojeg oca Petra Kačića i on je uzeo pušku u ruku i stražario na ulazu u sklonište u kojem su mu bile sestre, mati, znani i neznani ljudi.

Dana 18. studenoga izašli su iz skloništa i podijelili se u dvije kolone. S majkom i sestrama bio je u koloni koja je išla prema bolnici. Iz podruma bolnice morali su svi izaći 20. studenoga 1991.

Od majke Irene odvojio ga je Veselin Šljivančanin ispred vukovarske bolnice odgovorivši na pitanje zašto dijete odvaja od majke s: 'to će se sve proveriti'. Igor je imao 16 godina.

Vjerojatni razlogIgorova smaknuća na Ovčari bio je taj što je njegov otac Petar Kačić - Srednji Bojler jedan od najvećih junaka obrane Vukovara od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Bio je zapovjednik obrane Sajmišta, dijela Vukovara koji je bio najizloženiji učestalim žestokim pješačkim napadima udruženih srbočetničkih paravojnih postrojbi i JNA, obilno potpomognutih neprestanim granatiranjem. Poginuo je u borbama 2. listopada 1991. god.

Do smrti je uništio 22neprijateljska tenka.

Igor Kačić vodio se kao nestala osoba do 1997. godine kada su počela iskapanja na Ovčari. Među posmrtnim ostacima Igora Kačića bio je zlatni privjesak, mali delfin koji je izrezbario u skloništu i – autići. Pokopan je 1997. godine u Rijeci, godinu poslije do njega pokopan je njegov otac, ratni heroj Petar Kačić, čije je tijelo identificirano 1998. godine.

Spomenik Otac i sin

Na mjestu budućeg Doma ratnika na Bogdanovačkoj cesti u Vukovaru u organizaciji Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata svečano je 18. studenoga 2012. otkriven spomenik Otac i sin koji je posvećen žrtvama Domovinskog rata, Igoru i Petru Kačiću kao i svim žrtvama Domovinskog rata.

Autor trometarskoga mramornoga spomenika je Mario Matković, kipar iz Bogdanovaca.

Write a comment

Comments: 0