01.lipanj.1943 - 10.svibanj.1945

373. (hrvatska) pješačka divizija

( njemački :. 373 (Kroatische) Infanterie-Division

osnovana u lipnju 1943

koriste se brigada iz domobranstva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj  s dodatkom njemačkog kadra .

Podjela je zapovijedao Nijemaca do bataljuna pa čak i tvrtke razinu u gotovo svim slučajevima, a obično se naziva "legionarske podjele".

Izvorno formirana s namjerom službe na istočnoj fronti , to je bio korišten umjesto za anti- partizanskih operacija na teritoriju NDH do kraja rata.

Borile su  se uglavnom u zapadnim područjima NDH, te je sudjelovala u pokušaju da se ubije ili hvatanje vođe partizana , Josip Broz Tito , svibanj 1944. Značajno smanjuje prema dezerterstva, podjela povukao prema Reicha granici u prvim mjesecima 1945, na kraju predaju se partizanima na 10. svibnja 1945 kod Brežica u današnje Slovenije .

Sastav divizije

Početni sastav divizije

 • 383. (Hrvatska) Grenadier Regiment (I, II, III bojne)
 • 384. (Hrvatska) Grenadier Regiment (I, II, III bojne)
 • 373. artiljerijski puk (I, II, III bojne)
 • 373. strijelac bojna
 • 373. Reconnaissance Battalion
 • 373. Pioneer bojna
 • 373. Signali bojna
 • 373. Odjel za podršku Jedinice

U jesen 1944 podjela apsorbira drugi Jäger brigade Hrvatskog domobranstva, koji je stvarao treću pješačke pukovnije, 385. (Hrvatska) Grenadier pukovnije. 

ZAPOVJEDNICI

Emil Zellner

Generalleutnant

general-pukovnik

rod.03.12.1889 Jetzelsdorf

1945 Wien 

Eduard Aldrian

Generalleutnant

general-pukovnik

rod.26.04.1888 in Pola

01.10.1955 in Graz

Hans Gravenstein

Generalmajor

rod.16.07.1890 Berlin
03.05.1947 Belgrade

(executed)

 


Formacija :

Nakon Axis invazije na Sovjetski Savez u lipnju 1941, Ante Pavelić , vođa novonastale osovine marionetsku državu Nezavisna Država Hrvatska (NDH), Ponuđeni Adolf Hitler volontera služiti na istočnoj fronti . Ova ponuda se uskoro rezultirala formiranjem i implementaciju vojske, zrakoplovstva i mornarice odrede koji, nakon što su obučeni i opremljeni po Njemačkoj, bili posvećen borbi protiv Crvene armije . Najveći element koji hrvatska 369. pješačka pukovnija Pojačano , koji je bio dio 100. Jäger Division , ali koja desetkovana na Staljingrad u siječnju 1943. Hrvatske snage Gluma creditably na istočnoj fronti, a Nijemci su i dalje podržavati razvoj NDH s ciljem podizanja nekoliko podjela služiti postoji. Zbog nedostatka stručnih voditelja i osoblja, teza podjele su podigli korištenjem njemački kadar . 

373. (hrvatska) pješačka divizija koja skupi i obučeni u Stockerau i Döllersheim , Austriji , počevši od kraja siječnja 1943 kao drugi hrvatskog podjele podignuta za službu u oružanim snagama , Slijedeći Slijedeći sestrinskom formacije, na 369. (Hrvatska) pješačke divizije . 

To je bio izgrađen oko kadra 3.500 njemačkih vojnika, a 8.500 vojnika 7. brdske brigade Hrvatskog domobranstva , regularna vojska NDH.

To je osnovan s dva pješadijske pukovnije od tri bataljuna svaki. Svaka pukovnija ono Dodijeljeni radnu snagu iz dva od četiri bataljona 7. brdske brigade. To je bio formiran pod zapovjedništvom general bojnika (brigadir) Emil Zellner s Viteški križ željeznog križa primatelja pukovnika (pukovnik ) Alois Windisch zapovijedao 383. (Hrvatska) Grenadier pukovnija i Boicetta pukovnik koji je zapovijedao 384. (Hrvatska) Grenadier pukovnija.  Sve bojne su zapovijedali Nijemci osim za izviđačke bojne, koji je zapovijedao hrvatskim časnik, bojnik Bakarec. Hrvatski podjele nije služio u Wehrmacht Obično su bili poznati kao "legionara podjelama". 

Iako je prvotno namijenjena za uporabu na istočnoj fronti, podjela nije rasporedila tamo i vratio se u NDH u svibnju 1943 zbog potrebe da se bori protiv komunizma predvode partizana na teritoriju NDH. 

Podjela napustio svoj trening područje u Austriji u razdoblju od 1.-12. svibnja 1943 putujete vlakom preko relaciji Beč - Graz - Marburg - Zagreb .

To je bio poznat kao "Tiger divizije" ( hrvatski : Tigar DIVIZIJA),  a što podređena Zapovjedništvu Hrvatske ( njemački : Zapovjednik Hrvatska) od tajnika pješadije (general pukovnik) Rudolf Lüters .

1943

Prvi zadatak podjele na koje osigurati područje sjeverno i sjeverozapadno od Mostara , koji je sadržavao važne boksita rezerve potrebne za njemačke ratne napore. Izdvojena Sjedište koji je uspostavio u Bugojnu s pukovnije sjedištu 383. na Lise , a 384. u Travniku . Krajem svibnja, jedna bojna (III/383) i prateće topništvo bili razmješteni u Mostaru zamijeniti talijanske snage . Za prvih nekoliko tjedana podjela imala samo manje kontakata s partizanskim snagama, ali do sredine lipnja podjelu počeo slati jak pljačkali, lagano naoružani i mobilne timove "lovac" od tvrtke ili bojne snage, razbiti i maltretirati partizane djeluju u izdvojenoj zoni odgovornosti. 

Početkom srpnja, a traži i uništi ono operacije provedena zapadno od Kupres -Bugojno, Jajce ceste, u kojem lokalni četnici jedinice započeo suradnju s podjelom.

5. srpnja, Bakarec pozvao stanovnike sela i pucao šest zarobljenih partizana pred njima. Divizija izgubila je 23 ubijenih tijekom ove operacije. Nakon zaključenja ovog prolaza, podjela preselili na sjever, a sjedište ponovno koristiti u Prijedoru . 

Tijekom srpnja i kolovoza 1943 podjela patrolirali stalno i borio manje angažmane u svojoj zoni odgovornosti. Dana 5. kolovoza 1943 General-pukovnik (general bojnik) Edward Aldrian postao izdvojena zapovjednik zamjene Zellner, koji je ono preneseno u vojsku sjedištu časničkog rezerve bazen ( njemački : Vojska Vrhovno zapovjedništvo Voditelj Reserve ).

Dana 16. kolovoza, pukovnik (potpukovnik) Mueck Zamijenjen Windisch kao zapovjednik 383. pukovnije,i podjela koje su gurale pod komandom 2. Panzer armije , Koji bio ponovno koristiti na Balkanu na istočnoj fronti.  U razdoblju od 18-22 kolovoz, 102 Hrvata i bosanskih Muslimana, vojnici su napuštene, deset znakić kasnije uhićeni.  Bilo je niz čimbenika Poticanje napuštanja, uključujući partizanska propaganda i infiltracija, utjecaj Hrvatske seljačke stranke , i obrat pretrpjela od strane Nijemaca u Sjevernoj Africi i na Staljingrad i drugdje na istočnoj fronti.

Krajem kolovoza i početkom rujna 1943, podjela razmjestio ponovno, ovaj put u Bihaću , olakšavanja divizija 114. Jäger koji je razmješten na jadranskoj obali. što je potez teško, s nekoliko značajnih zasjede rezultiralo brojnim žrtvama i gubitak nekoliko vozila i strojnice. 

U rujnu, stavljena je pod zapovjedništvom Novoosnovana XV Mountain korpusa predvodi Lüters. To mjeseca, podjela sklopio Ugovor o suradnji s 260-tinjak četničkog odreda, koji Mane Rokvić u kontroli području koje Koji su uključivali i dijelove zapadne Bosne i Like . Podjela koristi četnike za zaštitu željezničke pruge i ključnim industrijama na svom području, kao i za izviđanje protiv partizana i napadi na stražnjoj partizanskih postrojbi. Deser tion pogoršalo osobito nakon kapitulacije Italije početkom rujna , 1943. Na primjer, tijekom listopada 1943 334 muškaraca dezertirao iz podjele.To obrađene Tisuće talijanskih zarobljenika u nakon predaje, hraneći ih, te ih korača pod stražom prema carstva.

Dana 20 listopada 1943 Nijemaca službeno je potvrđeno podjela neće biti korištena izvan NDH. U drugoj polovici listopada, 1943, partizanske snage su okruženi hrvatskog domobranstva garnizon od Prijedora. 383. pukovnije razriješen garnizon i Provodi čistini operacija diljem grada do velikog snijega ako u prvom tjednu u studenom. Dana 4. prosinca, potpukovnik Hühnewaldt Zamijenjen Mueck kao zapovjednik pukovnije.

Operacije Panthers i Ristow

Između 10. i 24. prosinca 1943 podjelu, zajedno s 371. pješačke divizije i divizije 1. kozačke , Sudjelovao je u operaciji Panther. Cilj operacije ono okruživale partizanske snage smještene u Kostajnici šumi i na području sjeverno od Bosanskog Novog . Ostvareni operativni Little a ono što je uslijedilo odmah po operaciji Ristow. Cilj ove operacije koja izbiti području južno od Sane rijeke između Prijedora i Bosanskog Novog. Cilj operacije koje uništavanje elemenata partizanskog Banovine 7. divizije , što je upućivalo inteligencije planiraju uspostaviti zimovnik u blizini Maslovare sela, s rijekom Japra zaštiti svojih leđa. Podjela počinio 383. pješačka pukovnija, pojačane s tri spremnika na 202. Tenk bojne, i podržan od strane topovima I. bojne 373. pukovnije artiljerije. Plan je uključivao tri dana počinje s radom 24. prosinca. Nakon gore izviđanje po hrvatskom 3. brdske brigade, cilj prvog dana bio je potisak 10 km (6,2 km) na istoku Bosanskom Novom kako bi osigurali visine istočno od Japra, a to što Ostvareni protiv svjetlosnog otpora. 

Slijedeći Slijedeći dan vidjela teške borbe prije njemačke snage osigurao svoje ciljeve, patnje deset ranjeno u procesu. Nakon likvidacije 26. prosinca, su izdani nalozi za I. bojne nastaviti napredovati prema jugu sela sanskog Trgovište , dok je II bataljon koji je naredio da prijeđe Sana na splavi i nastaviti napredovanje na sjevernoj strani Rijeka. Ujutro 27. prosinca, I. bojna uspješno napredovala do točke oko 10 km (6,2 km) zapadno od Prijedora, i okupiranom Trgovište. Napredak dalje na istok, I. bojna izgubila formaciju i pretrpio teške napade iz partizanskih snaga koji da se infiltrirali među tvrtkama i napali njihove bokove i straga. Cijela sila, manje dvije tvrtke i spremnici koji je ostao sjeverno od rijeke, konsolidirano na visinama južno od Sane, a tijekom noći boriti nekoliko velikih partizanski napad Koji su podržani od strane heavy minobacačkom vatrom.  Dana 28. prosinca, njemačke snage borili svoj put na južnoj obali rijeke Sane i njenih evakuirani stradanja preko rijeke na splavi. Glavni Tijelo tada borili svoj put istočno do Prijedoru sa Smjesta dobili od dviju tvrtki i cisterne Preostalo na sjevernoj obali s većinom stiže 29. prosinca. Ristow Operacija je vrlo skupo za podjelu, s I. bataljon sama pati 100 žrtava, uglavnom od minobacačke vatre u noći 27/28 prosinca. Podaci iz lokalnog stanovništva Naznačeno je da su partizani izgubili najmanje 76 mrtvih tijekom rada

1944

 

Bitka kod Banja Luke

Krajem prosinca 1943 Hühnewaldt bio nadležan za odbranu Banje Luke , drugom po veličini gradu u Bosni, koji je bio pod partizanskom tlaka za nekoliko dana. Sjedište XV Mountain korpusa je u Banjoj Luci, uz izdvojene zamjena bojne, izdvojene potpore postrojbama, neki policije i nekoliko tenkova. Elementi 4. Jäger brigade Hrvatskog domobranstva također su bili u gradu. 31. prosinca, Hühnewaldt razmještene I/383 u Banju Luku kako bi dodatno ojačati obranu. 

U 23:00 tog dana, teškom topničkom i minobacačkom bombardiranje započeo, nakon čega slijedi partizanskog napada koji brzo pregazili ispostavama domobranskih i sudjelovali izdvojene su jedinice u teškim borbama. Na prvoj svjetlosti na prvi dan Nove godine, I/383 counterattacked, povratili ključnu elektranu. Te večeri su partizani obnovio svoj napad, napadajući iz bolnice i masakrirao Njemački bolesni i ranjeni, i hvatanje željezničku stanicu. Po ovom trenutku su branitelji bili koncentrirani na dva bloka od centra i partizana bili su samo 100 metara (330 ft). Očajna, ali neuspješni protuudar bio montiran, a grad se pojavio izgubila kada je sila bila razrješava 901. Panzergrenadier Lehr pukovnije . Partizani su se brzo povukao, a Ustaše su milicija i Sicherheitsdienst (Sigurnost Policija) potom pogubljeni sve naoružane kadrove snimljene u gradu. Oni ubijeni tijekom bitke uključeno 67 Nijemaca, 150 hrvatskih domobranskih i između 300 i 350 partizane. [30]

Nakon bitke, podjela izbrisani, i osigurala područje oko Banja Luke, a u veljači 1944 Hühnewaldt je zamijenio kao zapovjednik 383. pukovnije koje bojnik Ristow od I/383. 

Na kraju ožujka, najviše od 383. pukovnije godine prebačena u Knin s odgovornošću za ceste između Knina i Bihaća, uz zapovjednika pukovnije koji je određen kao zapovjednik Zbornog mjesta Knin. U drugom zadatku, da je pomagao u 7. SS dobrovoljačka Mountain divizije Prinz Eugen .  od 7. do 16. svibnja 1944, podjela sudjelovao u operaciji Morgenstern (Morning Star) u Krbavskom polju području zapadno i jugozapadno od Bihaća, zajedno s elementima sestrinskom formacije, 392. (hrvatska) pješačka divizija , 92. motorizirane pukovnije, 1. pukovnija Jäger od Panzergrenadier divizije Brandenburg , i ustaški jedinice. Operacija je značajan uspjeh, ubivši 438 partizane i hvatanje 56, uz velike količine oružja, streljiva, vozila i potrošnog materijala. 

Operacija Rösselsprung

Podjela formirana značajan dio u prizemlju sili od XV Mountain korpusa u operaciji Rösselsprung , koji je započeo 25. svibnja 1944 s ciljevima ubijanje ili hvatanje partizanski vođa Josip Broz Tito , i uništavaju svoj stožer u Drvaru . Podjela je bio odgovoran za dvije od devet koordiniranih thrusts priklanjaju na partizanske uporište u Drvar- Bosanski Petrovac području. Prvi potisak sastojala od 384. (Hrvatska) pješačke pukovnije, naziva Kampfgruppe Willam nakon svog zapovjednika. 384. pukovnije skupina bila da se unaprijed na istok, na 05:00 25. svibnja iz sela Srb prema Drvaru. Kampfgruppe Willam imao najveću odgovornost za ublažavanje zatim se zapovjedništvo 500. SS Padobran bojne koji će slijetati padobranom i Jedrilica u Drvaru, 25. svibnja i pukovniju je tada za napad u smjeru Bosanski Petrovac. Drugi potisak sastojao od bojne skupine od podjele, koji je trebao krenuti u 5 sati ujutro, 25. svibnja na Lapcu i vožnje istočno kroz Kulen Vakuf uhvatiti raskrižja na Vrtoče. Ako je potrebno, uspjeli su da se unaprijed sjever-zapad prema Bihaću otvoriti cestu. [34]

Tijekom 25. svibnja, kopnene snage iz XV Mountain korpusa nisu bili u mogućnosti da unaprijed brzo kao što se očekivalo. Tu je bio neočekivan otpor od jakih partizanskih snaga duž svoje osi unaprijed, a tu je vrlo loša komunikacija između različitih elemenata koji su doveli do nedostatka koordinacije njihovih pokreta. Oni su također bili podvrgnuti nekoliko savezničkih zračnih napada. U međuvremenu, Tito i njegovo ključno osoblje pobjegao na jug te su letjeli u Italiji. Kampfgruppe Willam nije mogao prisiliti svoj put do Drvara dok su padobranci je laknulo oko podne, 26. svibnja je jačom stupcu napadaju iz smjera Bihać.  Dana 29. svibnja bojna skupina od podjele napale jake partizanskim položajima istočno, sjeverno i sjeverozapadno od Prekaja , ali napad je održan od strane nedostatka streljiva. U napadu je obnovljena 31. svibnja nakon što je novi narudžbe su izdane, uz podjelu zauzimaju površinu Prekaja i hvatanje dva partizanskim tenkove.  Rad Rösselsprung bio neuspjeh kao Tito i njegova glavna sjedište osoblja pobjegla.

Zadnji mjeseci:

U jesen 1944, podjela apsorbirala drugi Jäger brigada garde Hrvatskog doma kao svoje treće pukovnije, preimenovan 385. (hrvatska) pješačka pukovnija. [3] Dana 20. listopada, Oberst der Rezerve Karl Hermann zamijeniti Aldrian, i bio je u skrenite zamjenjuje Oberst Hans Gravenstein 14. studenog. [39] 6. prosinca 1944 podjela sudjelovao u obrani Knina protiv partizana, gdje su pretrpjeli ozbiljne gubitke. [40] U siječnju 1945, Gravenstein je unaprijeđen Generalmajor,  i povukao preživjele iz podjele na sjeverozapadu prema Bihaću. [41] Tijekom ovog povlačenja, podjela pomagao 6,000-7,000 cetnici Momčilu Đujiću koji su se borili zajedno s njima, na Kninu, a pratila ih prema Bihaću. 

Kasnije taj mjesec, velik broj Hrvata iz podjele prebjegli u partizane tijekom napada 35. Lici divizije . Ovaj trend je nastavljen, uz još dvije tvrtke iz hrvatskih vojnika dezerter. 

Podjela vidio akciju protiv partizana do kraja rata. Međutim, do travnja 1945 veliki dio svoje hrvatske radne snage nije izgubljen ili pušten, s hrvatskim elementima samo broje između 2.000 i 3.000 vojnika.  Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci rata, borio se u sjevernoj Dalmaciji i dijelovima Like i Korduna i kasnije u Baniji . Kad su partizani pokrenuli ofenzivu proljeće 20. ožujka 1945 borio drugi partizanski vojsku jer napredovala na Zagreb. Podjela povukao iz Gospića preko Donjeg Lapca, Bosanske Krupe , Bosanskog Novog i Kostajnice , gdje je većina njegovih preostalih hrvatskih vojnika su izdvojiti od njemačkih elemenata, a vjerojatno i raspršena. Ostatak nastavio svoje povlačenje preko Sunja , Sisak i Zagreb u Brežice u današnjoj Sloveniji , gdje je predao partizanima u selu Raka dana 10. svibnja 1945, a preostali hrvatski vojnici napustili podjelu. Podjela je razoružao njemačke trupe bile smiju putovati prema Njemačkoj za nekoliko dana prije nego što postane ratni zarobljenici od partizana. 

Gravenstein je pokušao od strane jugoslavenskih vlasti 1947 i obješen.

Bitke i operacije

 • Operacija PAULA
 • Operacija KLARA
 • Operacija HEU
 • Operacija PANTHER
 • Operation RISTOW
 • Prva Banjalučka operacija
 • Operacija OSTWIND
 • Operacija ORIENT
 • Operacija APRILSCHAUER
 • Operacija KLETTERSTEIG
 • Operacija MORGENSTERN
 • Operacija SCHACH

Prema izvještajima Njemačkog opunomoćenog generala u Hrvatskoj, 20. kolovoza 1943. 35 ljudi iz 3. bojne 383. i 10 ljudi iz 3. bojne 384. pukovnije pobjeglo je s oružjem. Idući dan je ponovno pobjegao 21 Hrvat iz 383. pukovnije, a uhvaćeni su svi muslimani, 2 časnika i 10 vojnika, koji su bili pobjegli navodno zbog političkih trzavica između Njemačke i Turske.

U zasjedi dvije čete 6. brigade, 24. kolovoza, razbijen je biciklistički vod 384. pukovnije. Zarobljeno je deset vojnika i poručnik Tomo Jelić iz Zagreba čiji rođak je obavještajni oficir u Partizanima te je opisao stanje u diviziji kao vrlo loše i da se većina Hrvata želi predati i preći na stranu Partizana.


U Mostecu su vjerojatno pobijeni pripadnici 373- Tigar divizije hrvatskih oružanih snaga (većinom Hercegovci) i dio pripadnika njemačke 7. SS dobrovoljačke gorsko lovačke divizije Prinz Eugen sastavljene uglavnom od Volksdojčera.


373. (hrvatska) pješačka divizija