12. Stoljeće

Ovaj dizajn, sa 6-kraka zvijezda iznad polumjeseca, vjeruje se da najranije hrvatske zastave ili greben. To značajke simbola koji su poznati po ilirskim grbom. Ovaj dizajn pogrešno griješi kao simbol islama, koji nije - ". Pet stupova" kao islamska zvijezda ima 5 bodova koje predstavljaju Zvijezda se zove "Danica" i cresent "Leljiva."

Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija (1848. - 1852.)

   Detalj sa zastave

Kraljevina Hrvatska 1852-1860

U 1852, izvorni trobojni dizajn (plava, bijela i crvena) bila zabranjena pod Habsburškog Carstva, kao što je Hrvatska zastava je bila prisiljena kao "crvene i bijele" pruga dizajn, i Slavonije kao "plavo-bijeli" pruga dizajn.

Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija (1867. - 1918.)

Nakon 1867-a hrvatski / mađarski sporazum, grbom sada prikazuje Sv Stjepana krunu.

Država Slovenaca, Hrvata i Srba (1918.)

Banovina Hrvatska (1939. - 1941.)

Nezavisna Država Hrvatska (1941. - 1945.)

Hrvatski antifašistički pokret (1941. - 1945.)

Na sastanku Vrhovnog štaba Narodno oslobodilačkog pokreta oslobođenja Jugoslavije (NOPOJ) i dobrovoljačkih jedinica u Stolicama (Srbija) 26. rujna 1941. godine (potvrđeno dekretom Vrhovnog štaba NOPOJ 1. listopada 1941.) odlučeno je: "Svi štabovi i komandanti partizanskih odreda moraju se u najkraćem roku pobrinuti za odgovarajuće nacionalne zastave na svom području. Na sredini zastave, preko cijele širine, treba biti petokraka crvena zvijezda".

Premo tome, pripadnici hrvatskog antifašističkog pokreta (partizani) koristili su kao svoju zastavu hrvatsku crveno-bijelo-plavu trobojnicu sa crvenom zvijezdom u sredini, a koja je dodirivala gornju i donju prugu.

Međutim, prva partizanska zastava koja se 1941. pojavila u Hrvatskoj, bila je ona u Škaliću kod Brinja u Lici, no ona je bila načinjena pola od hrvatskih pola od srpskih boja, bez ikakve zvijezde.

Kasnije, 1943. godine na trećem kongresu Zajedničkog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH, neka vrsta Sabora) bila je usvojena i potvrđena hrvatska zastava s crvenom zvijezdom.

Druge zastave ( - 1990)

 

Zastava Saveza komunista Hrvatske od 1952. do 1990. godine.

Zastava Saveza socijalističke omladine Hrvatske do 1990. godine.

Federalna Država Hrvatska (1945.)

Narodna Republika Hrvatska (1945. - 1963.)

Socijalistička Republika Hrvatska (1963. - 1990.)

Republika Hrvatska (srpanj - prosinac 1990.)

Prijedlozi za zastavu Republike Hrvatske

Republika Hrvatska (1990. - )

Kruna dizajn iznad hrvatskog grba su antički sloj-a oružja dizajna.
S lijeva na desno, oni predstavljaju 5 regija:

  1. Drevni Hrvatska : zlato 6-kraka zvijezda (zvijezda Danica) tijekom polumjesec štitu na plavom polju - misli kao drevni ilirski simbol, a možda najstariji zastavu koristi Hrvata.
  2. Dubrovačke Republike : Ovo područje je nekada republika u južnoj Dalmaciji, posebno 1358 - 1808. Dvije crvene pruge na tamno plave boje štit predstavlja svoj ​​grba oružja. Danas, "Dubrovnik" predstavlja poznati i drevni utvrđeni grad.
  3. Dalmacija : Nema "granica", navodeći točno gdje se nalazi Dalmacija, ali to je općenito pojam ocrtava središnje na jugozapadnoj obali Hrvatska. Njegov štit je zastupljen s tri zlatne okrunjene leoparda na svijetlo plavoj pozadini.
  4. Istra : poluotok na sjeverozapadnom kraju Hrvatska, koja je teška talijanski utjecaj. Njegova greben je zlatna koza s crvenim rogovima.
  5. Slavonija : Ovo je naziv za regiju koja obuhvaća velik dio istočna Hrvatska. Njegova dlaka su dvije srebrne pruge predstavljaju Sjeverna i Južna granice. The krzneni stvorenje u sredini je kuna (pod nazivom "kuna" u hrvatskom jeziku, koji je ujedno i naziv zemlje valutu), uz 6-point zlatna zvijezda iznad njega.

crveno-bijela Šahovska ploča

Razlicite crveno-bijele tabla za igranje dama uzorak ili šahovnica (ili sahovnica znači "šahovskoj ploči") je sinonim za Hrvatska - ćete vidjeti ne samo u brijeg na nacionalne zastave, ali u bilo što drugo što predstavlja Hrvatska i hrvatski ponos. Zemlje grb sadrži 13 crvenih i 12 bijelih figura unutar uzorka. Ovaj obrazac je simbol hrvatskih kraljeva, koje datiraju iz 10. stoljeća. Legenda postoji koji govori o hrvatskom kralju koji je jednom bio zarobljen od strane Mlečana. On je igrao šah sa venecijanskog službenim za priliku da steknu slobodu, osvojio u igri, a kasnije usvojio crvenih i bijelih tabla za igranje dama kao simbol svoje zemlje. crveni i bijeli tabla za igranje dama uzorak prvi put vidio predstavlja Hrvatska u 1491, i službeno je koristiti u 1527 kada je Ferdinand Habsburgh je proglašen kraljem.