ZABLUDE O USTAŠAMA

Zablude broj 1

 

USTAŠE SU FAŠISTI, NACISTI,  RASISTI  ...

USTAŠKI POKRET NASTAO JE 1929 GODINE KAO ODGOVOR NA NASILJE I TEROR KOJI SE VRŠIO NAD HRVATSKIM NARODOM ZA VRIJEME PRVE JUGOSLAVIJE (BILO JE ZABRANJENO HRVATSKO IME, HRVATSKE PJESME, HRVATSKI JEZIK U DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA NALAZILO SE 90 %SRBA, HRVATSKA DJECA U ŠKOLAMA SU UČILA O “VELIKOME SRPSKOM NARODU” KOJI JE PRETEČA SVIH NARODA NA SVIJETU, ČAK GOVORILO DA JE SAM ISUS KRIST BIO SRBIN!!

HRVATI TO NISU MOGLI DOPUSTITI I USTAŠE SU DJELOVALE IZ INOZEMSTVA JER U JUGOSLAVIJI TO NIJE BILO MOGUĆE.IZVODILI SU RAZNE AKCIJE DA POTAKNU HRVATE NA USTANAK. TO IM NIJE USPIJEVALO JER JE JUGOSLAVIJA BILA PREJAKA.ZATO SU UZ POMOĆ VMRO-A IZVELI ATENTAT NA SRPSKOG KRALJA ALEKSANDRA.

U TOJ BORBI HUP SU PODRŽAVALI I TADAŠNJI KOMUNISTI KOJI SU TRAŽILI OD NARODA DA PODRŽI USTAŠE JER SU I SAMI BILI PROTIV KRALJEVINE.KASNIJE ĆE POSTATI S USTAŠAMA ZAKLETI NEPRIJATELJI. DAKLE PRAVAŠKA IDEOLOGIJA NA KOJOJ SE TEMELJI USTAŠKI POKRET JE NASTALA PRIJE NACIZMA I FAŠIZMA TE USTAŠKI POKRET NEMA FAŠISTIČKE OSNOVE.

1941-1945 GODINE SVJETOM HARA VELIKI RAT IZMEĐU DVIJE SILE NACISTIČKE I KOMUNISTIČKE,A.PAVELIĆ SE U TIM OKOLNOSTIMA DOVODI U SITUACIJU DA MORA IZABRATI STRANU.U TADAŠNJOJ NACISTIČKOJ NJEMAČKOJ I FAŠISTIČKOJ ITALIJI VIDI PRILIKU DA NAKON OSAM STOLJEĆA STVORI HRVATSKU DRŽAVU TE SE STAVLJA NA NJIHOVU STRANU,NI TAD POLITIKA USTAŠKA POLITIKA NIJE BILA RASISTIČKA,RASNI ZAKONI KOJI SU BILI NAMETNUTI NDH NISU SE ODNOSILI NA RASNE ODLIKE NARODA NEGO SU BILE NAMJENJENE VRAĆANJU HRVATSKOG NARODA SAMOG SEBI.

JASENOVAC NIJE BIO KONCENTRACIJSKI, VEĆ RADNI LOGOR, A VEĆINU ŽIDOVA IZ HRVATSKE SU ODVODILI U LOGORE U DRUGIM DRŽAVAMA. LJUDE KOJI SU UBIJENI U JASENOVCU (ČIJI JE BROJ PREUVELIČAN) SU UBIJALI NIJEMCI, A NE HRVATI.USTAŠE SU BILI POŠTENI HRVATSKI DOMOLJUBI, NIJE IH ZANIMAO HITLER, ZANIMALA IH JE HRVATSKA.U TO VRIJEME VEĆINA NJIH NIJE NIŠTA ZNALA O NACIZMU I FAŠIZMU. BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC JE SPAŠAVAO ŽIDOVE, I ZATO JE HITLER OD PAVELIĆA TRAŽIO NJEGOVU GLAVU, ALI PAVELIĆ GA NIJE DAO! PRIPADNICI USTAŠKOG POKRETA ODREKLI SU SE NACIZMA U SVOM DJELOVANJU NAKON 45 NJIHOV CILJ BILA JE DEMOKRACIJA NA PODRUČJU NDH.

Zablude broj 2

 

PAVELIĆ JE PRODAO DALMACIJU I ISTRU

OVA TEORIJA JAKO JE LABAVA I SLUŽI KOMUNISTIMA KAD NEMAJU VIŠE ŠTO ZA REĆI. ISTRA JE TALIJANIMA PRIPALA RAPALSKIM UGOVOROM KRAJEM 1. SVJETSKOG RATA KAO I ZADAR PREMA TOME PAVELIĆ JU NIJE PRODAO NITI PREDAO.KADA JE ITALIJA KAPITULIRALA, PAVELIĆ JE PRIPOJIO SVE HRVATSKE TERITORIJE NDH, EVO I DOKAZA;


Zabluda redni broj (2) "DOKAZ":

GODINA V. – BROJ 829 GLASILO HRVATSKOG USTAŠKOG POKRETA ZAGREB, ČETVRTAK 9. RUJNA 1943.

POGLAVNIK PROGLASIO cjelokupnost hrvatskih zemalja

Poglavnik je izdao zapovied hrvatskim oružanim snagama, da skupa sa savezničkom njemačkom vojskom oslobode hrvatske zemlje na Jadranu Velika Njemačka priznala je Nezavisnoj Državi Hrvatskoj granice, u kojima su uključene odciepljene hrvatske zemlje na Jadranu Hrvati, u ovome času ujedinimo se svi imajući na umu samo sreću i slobodu hrvatskoga naroda te svoju Nezavisnu Državu Hrvatsku
Zagreb 9. rujna 1943.

DANAS U JEDAN SAT POSLIJE POLA NOĆI POGLAVNIK NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE UPUTIO JE OSOBNO PREKO DRŽAVNE KRUGOVALNE POSTAJE U ZAGREBU OVAJ POVIESTNI PROGLAS HRVATSKOM NARODU:

Hrvatski narode!

Hinbeni saveznik bio je nametnuo hrvatskom narodu u času uzkrsnuća Nezavisne Države Hrvatske ugovore i granice, kojima je veliki dio hrvatske jadranske obale bio odtrgnut od tiela Hrvatske. Kroz dvie i pol godine hrvatski je narod sa najdubljom boli u duši trpio to nasilje, a napose Hrvati tih krajeva pretrpili su na slobodi, na životima i na imovini najveće patnje. Današnjim danom sama je talijanska vlada svojim postupkom riešila hrvatski narod i hrvatsku državu svake obveze proiztekle iz nametnutih ugovora. Velika njemačka izjavila mi je večeras, DA PRIZNAJE NEZAVISNOJ DRŽAVI HRVATSKOJ GRANICE, U KOJIMA SU UKLJUČENE ODCIEPLJENE HRVATSKE ZEMLJE NA JADRANU.

Hrvatski narode!

U ovom poviestnom času okupimo se svi pod jednog čovjeka oko svojih oružanih snaga koje će u zajednici sa savezničkim njemačkim oružanim snagama osloboditi hrvatske zemlje na Jadranu. U ovom času ljubavi prema Domovini i prema nesretnoj braći, koju ćemo osloboditi i prigrliti, ujedinimo se svi imajuči na umu samo sreću i slobodu hrvatskog naroda te svoju vlastitu Nezavisnu Državu Hrvatsku. Hrvatskim oružanim snagama izdao sam zapovied, da izvrše svoju hrvatsku i vojničku dužnost.

Hrvati!

Poduprite svi hrvatsku vojsku u izvršavanju te njezine poviestne dužnosti. Hrvati Primorja i Dalmacije, koji ste napustili svoje domove radi talijanskih nasilja na vama izvršenih, pridružite se hrvatskim oružanim snagama, da vam domovi budu opet vaši! Od današnjeg dana sloboda i nezavisnost Hrvatske nije više ničim ograničena!

Hrvatskoj se vraća njeno more

POGLAVNIKOVA DNEVNA ZAPOVIED HRVATSKIM ORUŽANIM SNAGAMA: »ZAPADA VAS ČAST I DUŽNOST DA OSLOBODITE ODCIEPLJENE HRVATSKE ZEMLJE I DA RAZVIJETE SLAVNU HRVATSKU ZASTAVU NA JADRANU«

ZAGREB, 9 rujna. Noćas poslje Poglavnikove proklamacije hrvatskome narodu, ministar i zapoviednik oružanih snaga general Navratil pročitao je na Hrvatskoj državnoj krugvalnoj postaji ovu Poglavnikovu dnevnu zapovied:

HRVATI VOJNICI!
DOMOBRANI, USTAŠE, ZRAKOPLOVCI I MORNARI!
Postupak Italije razriešio je hrvatsku državu svih nametnutih obaveza, koje su sputavale razvoj Nezavisne Države Hrvatske, a napose razvoj hrvatskih oružanih snaga.

Uslied toga Nezavisna Država Hrvatska ima dužnost i pravo, da s oružjem u ruci zauzme i brani one hrvatske zemlje, koje su joj bile oduzete.
HRVATSKI VOJNICI!

Pod vodstvom vašeg zapoviedničtva zapada vas čast i dužnost, da u najvećoj stezi i sa poviestnim junačtvom hrvatskih vojnika oslobodite odciepljene hrvatske zemlje i da razvijete slavnu hrvatsku zastavu na Jadranu, pod kojom će na našem moru svanuti sretniji dani hrvatskome narodu. U tom podhvatu pomoći će vas bratski oružane snage savezničke Njemačke.

HRVATSKI VOJNICI!

U ovom poviestnom času siguran sam, da ćete izvršiti svoju vojničku i hrvatsku dužnost, a time će biti izpunjena i vaša najvručija želja, da povratite svojoj domovini i svome narodu ono, što nam je bilo oduzeto i za čim je krvarilo vaše srdce.

HRVATSKI VOJNICI, HRVATSKI MORNARI!
Došao je davno žudjeni i težkim mukama očekivani čas, Hrvatskoj se vraća njezino more! Vi ćete ga braniti!

ŽIVILE HRVATSKE ORUŽANE SNAGE!
ŽIVILA CIELOKUPNA NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA!

POGLAVNIK
ANTE PAVELIĆ

 


Izvor: Hrvatski Narod broj: 829, godina 1943

TERITORIJ DALMACIJE KOJU JE PAVELIĆ USTUPIO TALIJANIMA RIMSKIM UGOVORIMA 41 NEMOŽE SE SVRSTATI KAO PRODAJA JER PAVELIĆ ZA NJU NIJE DOBIO NIKAKVA NOVCA,BILA JE TO UCJENA OD STRANE ITALIJE KOJU JE PAVELIĆ POKUŠAO IZBJEĆI TRAŽEĆI INTERVENCIJU OD NJEMACA ALI SU ONI TO ODBILI NE ŽELJEĆI DOĆI U SUKOB S TALIJANIMA,U TIM OKOLNOSTIMA NDH NIJE IMALA ORGANIZIRANU VOJSKU KOJOM BI SE SUPROSTAVILA ITALIJI TE JE A.P UZ VELIKU GORČINU MORAO PRISTATI NA TU OTIMAČINU(LUD JE SVATKO TKO MISLI DA BI HRVAT KOJI JE CJELI ŽIVOT ULOŽIO U BORBU ZA DOMOVINU DRAGOVOLJNO PRISTAO NA TO).POZNATO JE DA JE PAVELIĆ LJUTITO IZJAVIO NAKON RIMSKIH UGOVORA,KAD RIJEŠIMO SA SRBIMA RIJEŠIT ĆEMO MI I SA NJIMA-MISLEĆI NA TALIJANE,NJEGOV USPJEH BIO JE ŠTO JE USPIO SAČUVATI DUBROVNIK I VELIK BROJ HRVATSKIH OTOKA U SASTAVU NDH U TIM OKOLNOSTIMA. 1943 ITALIJA JE KAPITULIRALA I TERITORIJI DALMACIJE OPET JE PRIPAO NDH,ŠTO POBIJA TEZU U KOJOJ BI HRVATSKA BILA BEZ DALMACIJE DA JE DOBILA RAT.

OVA ILUZIJA KAO I PRETHODNE DVIJE UREZIVALA SE NARODU U GLAVU KROZ 50 GODINA KOMUNIZMA,A POKUŠAVA SE I DALJE. ČINJENICA JE DA JE U USTAŠAMA BILO ZLOČINACA I ZLOČINA, NEMA TOG RATA U KOJIMA IH NEMA,ALI STVORILA SE VIZIJA DA SU SVI TAKVI. PA EVO NEKIH ČINJENICA KOJE TO OPOVRGAVAJU. NEDAVNO JE MAKNUT SPOMENIK JURI FRANCETIĆU JER JE NAVODNO USTAŠKI ZLOČINAC ŠTO SU TVRDILI RAZNI LJUDI U RAZNIM EMISIJAMA I NOVINAMA ,MEĐUTIM NITKO NIJE ZNAO NAVESTI NITI JEDAN ZLOČIN KOJI JE FRANCETIĆ SA SVOJOM CRNOM LEGIJOM UČINIO, NAIME MALO JE POZNATO DA JE JURE FRANCETIĆ KOJEG SE NAVODI KAO VELIKOG NEPRIJATELJA SVEGA SRPSKOGA POSVOJIO SRPSKOG DJEČAKA PO IMENU SRETO GARDEŠIĆ KOJEG JE PRONAŠAO U BOSNI U JEDNOM SRPSKOM SELU,SELO SU NAPALI I SPALILI MUSLIMANI KAO OSVETU ZA NETOM UČINJENI ZLOČIN NAD MUSLIMANSKIM SELOM.FRANCETIĆ JE BIO POSLAN DA IZVIDI SITUACIJU U SELU JE NAŠAO SAMO MALOG DJEČAKA ČIJA JE MAJKA SA OSTALIM SUSELJANIMA POBJEGLA U ŠUMU.DJEČAKA JE UZEO I ODVEO SVOJOJ ŽENI U ZAGREB GDJE JE ON ZAVRŠIO ŠKOLU,NAKON FRANCETIĆEVE SMRTI SRETO JE OSTAO ŽIVJET S NJEGOVOM ŽENOM,50 IH GODINA VRATIO SE U BOSNU I PRONAŠAO MAJKU,A ZA FRANCETIĆA JE IZJAVIO DA ĆE MU OSTATI ZAHVALAN DO KRAJA ŽIVOTA. SLIČNU PRIČU NAVODI I JEDNA ŽENA IZ SRPSKOG SELA PODNO KOZARE KAD JE TIM SELOM PROLAZILA CRNA LEGIJA MJEŠTANI SU U STRAHU STAJALI I GLEDALI,FRANCETIĆ JE UZEO JEDNO DJETE U RUKE NASMIJAO SE I REKAO NE BOJ SE JANJE NEĆU JA TEBI NIŠTA. KROZ USTAŠE SU PROŠLI DESECI TISUĆA HRVATSKIH SINOVA,DA SU SVI BILI KRVNICI I ZLOČINCI U HRVATSKOJ I BIH NE BI OSTAO NITI JEDAN SRBIN.

PARTIZANI SU BILI PRAVI ZLOČINCI, IZDAJNICI HRVATSKOGA NARODA, KRVNICI I UBOJICE.UBILI SU VIŠE HRVATA NEGO IJEDNA VOJSKA, IJEDAN NAROD U CJELOKUPNOJ HRVATSKOJ POVIJESTI.ČETNICI SU PRED KRAJ RATA OBRIJALI BRADE I OPRALI SE NAKON 5 GODINA KLANJA I PARTIZANI SU IH SVE PRIMILI U SVOJE REDOVE. MALO JE POZNATO DA JE JEDAN (BILO JE MNOGO TAKVIH PRIMJERA) MLADIĆ HTIO MEĐU PARTIZANE NE ZNAJUĆI TKO SU ONI, I PITAO JE ZAPOVJEDNIKA SMIJE LI IM SE PRIDRUŽITI.ZAPOVJEDNIK GA JE PITAO KAKO SE ZOVE, A OVAJ JE REKAO “IVAN”.TADA JE ZAPOVJEDNIK REKAO: “NE MOŽEŠ NAM SE PRIDRUŽITI.MOGAO BI DA SE ZOVEŠ JOVAN, ALI NIKAKO IVAN”

TITO JE BIO OBIČNI NEOBRAZOVANI KOLJAČ, NJEGOVA VOJSKA JE POBILA OKO 500 SVEĆENIKA I TKO ZNA KOLIKO REDOVNIKA I ČASNIH SESTARA

Zablude droj 3

 

USTAŠE  SU ZLOČINCI

OVA ILUZIJA KAO I PRETHODNE DVIJE UREZIVALA SE NARODU U GLAVU KROZ 50 GODINA KOMUNIZMA,A POKUŠAVA SE I DALJE. ČINJENICA JE DA JE U USTAŠAMA BILO ZLOČINACA I ZLOČINA, NEMA TOG RATA U KOJIMA IH NEMA,ALI STVORILA SE VIZIJA DA SU SVI TAKVI. PA EVO NEKIH ČINJENICA KOJE TO OPOVRGAVAJU. NEDAVNO JE MAKNUT SPOMENIK JURI FRANCETIĆU JER JE NAVODNO USTAŠKI ZLOČINAC ŠTO SU TVRDILI RAZNI LJUDI U RAZNIM EMISIJAMA I NOVINAMA ,MEĐUTIM NITKO NIJE ZNAO NAVESTI NITI JEDAN ZLOČIN KOJI JE FRANCETIĆ SA SVOJOM CRNOM LEGIJOM UČINIO, NAIME MALO JE POZNATO DA JE JURE FRANCETIĆ KOJEG SE NAVODI KAO VELIKOG NEPRIJATELJA SVEGA SRPSKOGA POSVOJIO SRPSKOG DJEČAKA PO IMENU SRETO GARDEŠIĆ KOJEG JE PRONAŠAO U BOSNI U JEDNOM SRPSKOM SELU,SELO SU NAPALI I SPALILI MUSLIMANI KAO OSVETU ZA NETOM UČINJENI ZLOČIN NAD MUSLIMANSKIM SELOM.FRANCETIĆ JE BIO POSLAN DA IZVIDI SITUACIJU U SELU JE NAŠAO SAMO MALOG DJEČAKA ČIJA JE MAJKA SA OSTALIM SUSELJANIMA POBJEGLA U ŠUMU.DJEČAKA JE UZEO I ODVEO SVOJOJ ŽENI U ZAGREB GDJE JE ON ZAVRŠIO ŠKOLU,NAKON FRANCETIĆEVE SMRTI SRETO JE OSTAO ŽIVJET S NJEGOVOM ŽENOM,50 IH GODINA VRATIO SE U BOSNU I PRONAŠAO MAJKU,A ZA FRANCETIĆA JE IZJAVIO DA ĆE MU OSTATI ZAHVALAN DO KRAJA ŽIVOTA. SLIČNU PRIČU NAVODI I JEDNA ŽENA IZ SRPSKOG SELA PODNO KOZARE KAD JE TIM SELOM PROLAZILA CRNA LEGIJA MJEŠTANI SU U STRAHU STAJALI I GLEDALI,FRANCETIĆ JE UZEO JEDNO DJETE U RUKE NASMIJAO SE I REKAO NE BOJ SE JANJE NEĆU JA TEBI NIŠTA. KROZ USTAŠE SU PROŠLI DESECI TISUĆA HRVATSKIH SINOVA,DA SU SVI BILI KRVNICI I ZLOČINCI U HRVATSKOJ I BIH NE BI OSTAO NITI JEDAN SRBIN.

PARTIZANI SU BILI PRAVI ZLOČINCI, IZDAJNICI HRVATSKOGA NARODA, KRVNICI I UBOJICE.UBILI SU VIŠE HRVATA NEGO IJEDNA VOJSKA, IJEDAN NAROD U CJELOKUPNOJ HRVATSKOJ POVIJESTI.ČETNICI SU PRED KRAJ RATA OBRIJALI BRADE I OPRALI SE NAKON 5 GODINA KLANJA I PARTIZANI SU IH SVE PRIMILI U SVOJE REDOVE. MALO JE POZNATO DA JE JEDAN (BILO JE MNOGO TAKVIH PRIMJERA) MLADIĆ HTIO MEĐU PARTIZANE NE ZNAJUĆI TKO SU ONI, I PITAO JE ZAPOVJEDNIKA SMIJE LI IM SE PRIDRUŽITI.ZAPOVJEDNIK GA JE PITAO KAKO SE ZOVE, A OVAJ JE REKAO “IVAN”.TADA JE ZAPOVJEDNIK REKAO: “NE MOŽEŠ NAM SE PRIDRUŽITI.MOGAO BI DA SE ZOVEŠ JOVAN, ALI NIKAKO IVAN”

TITO JE BIO OBIČNI NEOBRAZOVANI KOLJAČ, NJEGOVA VOJSKA JE POBILA OKO 500 SVEĆENIKA I TKO ZNA KOLIKO REDOVNIKA I ČASNIH SESTARA

Zablude droj4

I OVU SU TEZU NAVODILI NEKI STARI PARTIZANI KAO ČINJENICU TVRDEĆI DA IMAJU DOKAZE ALI NA UPIT GDIJE SU IM TI DOKAZI OSTALI SU ZATVORENIH USTA,

ČINJENICA JE DA SU TALIJANI PRUŽALI ZAŠTITU ČETNICIMA I DOVODILI IH U DALMACIJU I ISTRU DA BI SE BORILI S PARTIZANIMA,ALI USTAŠE SU S ČETNICIMA BILI ZAKLETI NEPRIJATELJI, U PRILOG TOME IDE BITKA ZA LJEVČE POLJE POKRAJ BANJA LUKE GDJE SU ČETNICI PRETRPILI NAJVEĆI PORAZ U DRUGOM SVJETSKOM RATU-JEDAN ČETNIK JE KASNIJE U INOZEMSTVU NAPISAO KNJIGU NAZVAVŠI JE BOSANSKA GOLGOTA U KOJOJ TU BITKU OPISUJE KAO NAJVEĆU ČETNIČKU TRAGEDIJU,ISTO TAKO CRNA LEGIJA JE BILA OSNOVANA UPRAVO ZA BORBU S ČETNICIMA KOJI SU PREŠLI DRINU I KLALI I UBIJALI SVE ŠTO JE HRVATSKO,TE IH JE U SVOM PRVOM POHODU TRIJUMFALNO PORAZILA I PROTJERALA PREKO DRINE.

ZABLUDA BROJ 5; USTAŠKA IDEOLOGIJA PROMIČE MRŽNJU I NETOLERANCIJU TE SE KRŠI S NAUCIMA KATOLIČKE VJERE

TIPIČNA TEZA ONIH KOJI U BOGA NIKAD NISU VJEROVALI.

USTAŠTVO NITI ŠIRI MRŽNJU NITI NETOLERANCIJU VEĆ USTRAJE U BORBI ZA HRVATSKU SLOBODU POD SVAKU CJENU. TE NEĆE DOZVOLITI NIKOME DA DESTRUKTIVNO DJELUJE NA HRVATSKU KULTURU I HRVATSKI NAROD. HRVATI NIKADA NISU VODILI OSVAJAČKI RAT.A NAŠE JE PRAVO DA BRANIMO SVETO HRVATSKO TLO OD SVIH NAJEZDA I ULJEZA.

USTAŠE NISU VJEROVALE U FAŠIZAM I NACIZAM.PAVELIĆ JE, NAKON ŠTO JE OSTVARIO TISUĆLJETNI HRVATSKI SAN, SLOBODNU HRVATSKU DRŽAVU SA SVIM SVOJIM POVIJESNIM I ETNIČKIM GRANICAMA, ODLUČIO DA SE PRIDRUŽI SAVEZNICIMA. NJEGOVI MINISTRI I PREGOVARAČI SU BILI VRBOVANI OD STRANE PARTIZANA I UNIŠTILI SU PREGOVORE JER SU PARTIZANI HTJELI VLAST NAD DRŽAVOM.OSUĐENI SU ZA VELEIZDAJU I POGUBLJENI.
HRVATI, MORATE SHVATITI DA ONO ŠTO DANAS GOVORE PROTIV NDH I USTAŠKOG POKRETA UOPĆE NIJE ISTINA. U VRHU NDH I USTAŠKOG POKRETA BILO JE OKO 20 ŽIDOVA, BILO JE PRAVOSLAVACA TJ. SRBA, 40% USTAŠKIH VOJNIKA JE BILO MUSLIMANSKE VJEROISPOVIJESTI.

OVAJ TEKST JE SLOŽEN OD MNOGIH MANJIH TEKSTOVA, OD MOJIH SAZNANJA I POVIJESNIH ČINJENICA.

POŠALJITE OVAJ TEKST ONIMA KOJI NE ZNAJU TKO SU USTAŠE, MOŽDA PROMIJENE MIŠLJENJE!

JA NEĆU TRPJETI DA MOJE I VAŠE PRETKE SMATRAJU ZLOČINCIMA, MORAMO OSVJETLATI OBRAZ HRABRIM BORCIMA ZA HRVATSKU DRŽAVU; USTAŠAMA I DOMOBRANIMA!

 

Svim Hrvatima pravoslavne vjeroizpoviesti, sretan i blagoslovljen Božić!

 

U PRAVOSLAVLJE NE DIRA NITKO,
ALI U HRVATSKOJ NE MOŽE BITI
SRBSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Poglavnik dr Ante Pavelić

Patrijarh Hrvatske Pravoslavne Crkve, Germogen predvodi Božićno slavlje 1943.Godine 1942., trećega travnja donesena je zakonska odredba kojom se osnovala HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA kao samosvojna (autokefalna) ustanova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ustrojstvo i djelokrug HPC bio je uredjen Ustavom, te potvrdjen od strane Poglavnika Nezavisne Države Hrvatske. Provedba ove zakonske odredbe bijaše povjerena Dr. Mirku Puku, ministru pravosudja i bogoštovlja. Još 4. prosinca 1941. na području Nezavisne Države Hrvatske ukinut je Julijanski, te uveden Gregorijanski kalendar gdje do tada nije vriedio. Tom odredbom je, medju ostalim, sav hrvatski narod kršćanske vjeroizposviesti mogao slaviti blagdane u iste dane.

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, od dana njezine uzpostave pa kroz sve četiri godine, redale su se gotovo svakog dana deputacije hrvatskog naroda na Markovom trgu (tada Trgu Stjepana Radića) pred Poglavnikom. Pred Poglavnika su dolazile skupine ljudi iz gradova, sela, a ponekad iz cieloga kotara, te mu izravno, ustmeno, s podpunim pouzdanjem, tako reć obiteljski i prijateljski izražavale svoje želje ili pritužbe. Poglavnik bi ih primao obično u Jelačićevoj dvorani. Takav način sudjelovanja u državnoj upravi narod i državni dužnostnici smatrali su posve naravnim. Nije više bilo „nebo visoko, a car daleko“. I medju tim brojnim deputacijama, jednoga dana je stiglo oko petdeset seljaka iz okolice Sunje. Jedan izmejdu njih je uzeo rieč, te reče Poglavniku kako se narod iz nekoliko susjednih sela dogovorio i odlučio prieći na katoličku vjeru. Tada Poglavnika u ime njih zamoli da tu odluku odobri i pošalje katoličke svećenike koji će obaviti prielaz, te organizirati u njihovim selima katoličku crkvu. Iako je Poglavniku bilo poznato to pitanje koje se nametnulo odmah po uspostavi Države, bijaše ne malo iznenadjen jer kako kaže:

„ … nisam nikada očekivao da bih se morao baviti sa pitanjem takove naravi, a još manje u tome odluke donositi. Nu, kako mi je bilo poznato, da se je to pitanje odmah u početku uzpostave Nezavisne Države Hrvatske pojavilo, bilo mi je drago, da tom prilikom mogu izravno ljudima (…) razjasniti pravo stanje stvari kako ga gleda i zastupa Država.

Tada im objasni da je vjera stvar duševnosti,te izvan njegove nadležnosti – da te stvari spadaju u djelokrug crkava i da se trebaju obratiti na osobe koje vrše visoke crkvene dužnosti. No, ne dovrši ni posljednje rieči kad izstupi jedan starac preda nj i malko se nakloniviši, obrati se Poglavniku:

„ (…) Ja sam prosti seljak, ali sam već, evo vidiš, podobro star, i duge godine u životu dale su mi i neku nauku, koje morda mnogi dokturi i profesuri, pa ni mnogi popovi u njihovim školama nisu mogli naučiti. (…) Naši su pradjedovi, Bog zna od kada u ovoj zemlji, punoj svakog Božjeg dobra, u ovoj našoj domovini, i uviek smo živili ovdje s našom braćom katolicima kao prava braća, u najvećoj slozi i prijateljstvu, jedni smo druge poštovali i medjuse se pomagali, i nikada se nije pitalo, jesi li ove ili one vjere, nego samo jesi li dobar i pošten čovjek, jesi li dobar gospodar u kući (…) i jesi li dobar vojnik bio ili nisi. Tako je to išlo dugo, tako mi je kazivao moj pokojni otac, a tako je bilo i još za moje mladosti. (…) A onda je došla nesreća, ona što je zovu nekom stranjskom rieči, odnjeli je djavli, kako joj kažu, neka propaganda, što su je donieli oni bezposlice i landravci. Prokleo ih Bog njih i njihovu propagandu. I od tada sve po zlu. Ti što nosiše propagandu, počeše nam govoriti, da mi nismo Hrvati, jer da su Hrvati katolici, a mi da smo pravoslavni i zato smo Srbi. Ma ljudi su pitali kako to, do sada smo uviek bili Hrvati, a kako sada odjedanput da to nismo. (…) Ali oni su govorili: ma što znate vi seljaci, nepismeni i neučeni. Svi su pravoslavni Srbi, gdje god oni živili. (…) Ljudi su slušali i čudili se, a jednom je moj pokojni otac rekao, da što to ima sa narodnosti, da naš Krist nije bio ni Srbin ni Hrvat… Ali propaganda je išla dalje, i svremenom i popovi, oni mladji, počeše puhati u isti rog. Počeše i oni srbovati i govoriti o srbstvu. I narod poče vjerovati. Kako i ne bi, kad to govori i pop! (…) A poslije, kada dodje Jugoslavija, onda nesreća prevrši sve mjere. (…) Došlo je vrieme kada nas je ta prokleta propaganda razdielila, učinila nas neprijatelje jedni drugima, a to je dovelo do svadja, do ubijanja, do osveta i do najveće nesreće medju narodom jedne te iste zemlje…“

Tada starac u ime seljaka, pred Poglavnikom izrazi želju neka im pomogne da se ujedine s ostalim narodom, s većinom naroda u jednu Crkvu. Poglavnik im medju ostalim odgovori:

Što se tiče vjere, braćo, nije vjera ona, koja ljude razlikuje, ali kada vjera postane sredstvo za političke ciljeve, onda je postala neprijatelj čovjeka. (…) Kod nas vi ste bili svjedoci tome, da se nastojalo putem vjere čovjeka otudjiti od njegovih osjećaja, koji mu po prirodi i prirodnim zakonima pripadaju zemlji, prema domu u kome žive, napose sa zadaćom, da razdiele one, koji su se vjekovima na istom tlu, na istoj zemlji, pod istim uvjetima brinuli da zajedno i bratski žive.“

Takvo je stajalište zauzimao Poglavnik, takvo je stajalište zauzimala Hrvatska Državna Vlada i vodjeni pravaškom, vodjeni ustaškom idejom nisu mogli donieti i provesti drugu odluku do li one o osnutku Hrvatske Pravoslavne crkve. Zašto? Zato jer je hijerarhijski Srbska pravoslavna crkva vodjena po državnoj vlasti Srbije, o njoj ovisi i kao takva može biti u Srbiji, mogla je biti u Jugoslaviji, ali nikako u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj! Katolička crkvena organizacija je internacionalna i u to nitko nije dirao, u pravoslavlje takodjer, osim onih koji su radili na svoju ruku za što su najvećim djelom i odgovarali. Ali, ako pravoslavna crkva nije internacionalna, ako je ona partikularna – onda je mogla biti, a i danas bi trebala biti, samo hrvatska nacionalna, te pod nadzorom Hrvatke Države i njenih oblasti. Hrvatski narod je osjetio pravoslavni popovsku propagandu i za vrieme Domovinskog rata. Uzprkos tome zbog jasnih razloga, zbog jasnih činbenika, Srbska pravoslavna crkva i danas djeluje na području ciele poviestne i narodne Hrvatske. Naravno, vršeći i dalje svoju velikosrbsku zadaću. Onaj prevarant Sanader će i ove godine s četnicima proslaviti Božić po Julijanskom kalendaru, uz Poslanicu patrjarha Pavla kako su Srbi: „uvijek i svugdje u ljubavi i suradnji s drugim narodima stvarali kulturu mira i ljubavi.“ U tom istom duhu, kako kaže, te duhu božanskog mira, ljubavi i tolerancije oni će obnoviti „porušene mostove među ljudima dobre volje.“ No, četnici ove godine imaju i dodatnih razloga za slavlje. Sanader još razmišlja kako bi nagradio njihovog i svog komšiju Milorada za saradnju, pa još ne znamo da li će biti ministar vanjskih poslova, ministar obrazovanja ili podpredsjenik Vlade.

Imamo Hrvatsku!


Korištena knjiga;
HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
Ante Pavelić, Domovina, Madrid, 1984.