Austrijska policija obnovila istrage o Udbinim ubojstvima nad Hrvatima...

Regionalno izdanje u Koruškoj jednog od najtiražnijih austrijskih dnevnika „Kronen Zeitung“ od 15. travnja 2011. objavilo je opširan članak o ubojstvu nekadašnjeg tajnika Počasnog bleiburškog voda (PBV) Nikice Martinovića 17. veljače 1975. u Klagenfurtu. Ponovni interes za to ubojstvo potaknuo je mladi austrijski povjesničar dr. sc. Florian Rulitz koji je prije nekoliko mjeseci na sveučilištu u Klagenfurtu obranio doktorski rad na temu poslijeratnih partizanskih zločina u Južnoj Austriji. Točnije, dr. sc. Florian Rulitz je disertaciju s nazivom „Kroatiens Bleiburg / Sloweniens Viktring – Parisanengewalt am Beispiel der antikommunistischen Flüchtinge im Mai 1945“ (prijevod: „Hrvatski Bleiburg / slovensko Vetrinje – partizansko nasilje na primjeru izbjeglica u svibnju 1945.) obranio 28. studenoga 2010.

( Dr. sc. Florian Rulitz intervjuira dopredsjednika PBV-a Omera Vrabca na Bleiburškom polju, svibanj 2010.)


Već slijedećeg dana, 16. travnja 2011., „Kronen Zeitung“ izvještava da je austrijska policija obnovila istragu o ubojstvu Nikice Martinovića, jer je došla do novih dokaza o mogućim sudionicima u Martinovićevoj likvidaciji.

(Nikica Martinovic (u sredini) na jednoj od prvih legalnih komemoracija na Bleiburškom polju)

(Vodstvo PBV-a na mjestu ubojstva Nikice Martinovića, 2004.)


Ubojstvu Nikice Martinovića posvećena su potpoglavlja u knjigama Bože Vukušića „Tajni rat Udbe protiv hrvatskih iseljenika“ i „HRB – Rat prije rata“. Također, taj slučaj spominje se u fotomonografijama „Bleiburg memento“ i „Bleiburg – tragedija i nada“. U knjizi „Čuvari bleiburške uspomene“ opisano je nekoliko atentata na članove vodstva Počasnog bleiburškog voda.

Dr. sc. Florian Rulitz je doradio svoj doktorski rad i pripremio ga za objavljivanje u obliku knjige, u kojoj je opisao ubojstvo Nikice Martinovića i atentate na još nekolicinu članova vodstva PBV-a. Opisan je i slučaj sadašnjeg predsjednika PBV-a Ilije Abramovića, inače bliskog suradnika i prijatelja Nikice Martinovića još od 1945. godine.

(Nikica Martinović (lijevo) i Ilija Abramović - Klagenfurt, 01.06.1946.)

(Dr. sc. Florian Rulitz predaje Iliji Abramoviću i Boži Vukušiću primjerak svoje disertacije)
(Dr. sc. Florian Rulitz predaje Iliji Abramoviću i Boži Vukušiću primjerak svoje disertacije)
(Svjedokinja Johanna Skuk pokazuje dr. sc. Rulitzu i Vukušiću jednu od brojnih lokacija s posmrtnim ostacima likvidiranih hrvatskih zarobljenika u svibnju 1945. u Južnoj Austriji)
(Svjedokinja Johanna Skuk pokazuje dr. sc. Rulitzu i Vukušiću jednu od brojnih lokacija s posmrtnim ostacima likvidiranih hrvatskih zarobljenika u svibnju 1945. u Južnoj Austriji)

Bivši i sadašnji predsjednik PBV-a, Mirko Karačić i Ilija Abramović, kao i bivši i sadašnji tajnik PBV-a Josip Đakić i Bože Vukušić, pomagali su dr. sc. Florianu Rulitzu u prikupljanju podataka i dokumenata za njegovu disertaciju. U znak zahvalnosti na podršci dr. sc. Rulitz predao je jedan primjerak svoje disertacije Abramoviću i Vukušiću 18. travnja 2011. na Bleiburškom polju.Nakon ovog događaja dr. sc. Rulitz pokazao je Abramoviću i Vukušiću nekoliko mjesta u obližnjoj šumi gdje se nalaze neekshumirani ostaci likvidiranih hrvatskih zarobljenika iz svibnja 1945., a o čemu će se više moći saznati iz njegove knjige koja će biti predstavljena 13. svibnja 2011., dakle dan prije središnje komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta na Bleiburškom polju.