Kuću obojao u trobojnicu, ukrasio ustaškim simbolima i slikom Ante Pavelića

Policija u Petrinji podnijela je optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira protiv Vladimira Jovanovića (67) iz Željezničke ulice u Petrinji.

On je prijavljen jer je fasadu na pročelju svoje kuće u cijelosti obojao u boje hrvatske trobojnice, a u sredinu bijelog polja nacrtao je hrvatski grb bez krune.

S lijeve i desne strane kuće nacrtao je znakove ustaške crne legije, te postavio sliku Ante Pavelića uz potpis Ž.A.P.

Pored toga, na vratima graže u dvorištu nacrtao je veliko crno slovo U, a na borove ispred kuće izvjesio je zastavu Australije i hrvatsku zastavu sa šahovnicom i prvim bijelim poljem.

Kuća je u  crveno-bijelo-plavu boju oslikana već nekoliko mjeseci, ali je policiji prijava stigla tek nedavno.

Susjedima u Željezničkoj ulici, među kojima ima i Srba i Hrvata više smeta njegovo glasno pjevanje nego dekoracija fasade.

– Viče po noći «Srbe na vrbe», pjeva, ali nikoga ne dira i ne napada. Ali, možeš si misliti Hrvata i ustašu koji se preziva Jovanović, rekla je jedna susjeda.

- Ne vidim ništa sporno u tome što sam svoju kuću obojao onako kako meni paše. To je moja kuća, moja država, a valjda živimo u demokraciji. U Australiji, čije imam državljanstvo i u kojoj sam živio do 2004. godine mogao sam nositi kakva sam obilježja htio i bojati kuću kako sam htio. Ako me kazne, neću platiti kaznu. Idem u zatvor, a kuću mogu prebojati jedino u crno. To je lijepa boja - rekao je Jovanović.

Otkriva nam da je rođen u Petrinji 1941. godine, pobjegao je iz Jugoslavije 1960. godine kako ne bi služio JNA i preko Italije, Francuske i Engleske 1964. godine stigao u Australiju. Tamo je zaradio mirovinu i 2004. godine zajedno sa suprugom Milicom vratio se u Petrinju.

– To je moj grad, moja zemlja, a ako kome smeta hrvatska zastava na mojoj kući neka ne gleda - poručio je Jovanović.