OBELISK-SPOMENIK

ZA 200 POBIJENIH HRVATSKIH VOJNIKA

U ŠVICARSKOJ

Višednevna slavlja,  koja je u povodu jubilarne Godine vjere u srednjoj Švicarskoj predvodio dr. Mile Bogović, gospićko-senjski  završila su posebnim događajem u prošlu nedjelju u vrtu Hrvatske kuće u Oltenu. Uz nazočnost švicarskih crkvenih i civilnih predstavnika, biskup Bogović je je otkrio i blagoslovio višeznačan spomenik u povodu 1700. obljetnice prve slobode kršćanstva, djelo umjetničke radionice Litoglif iz Međugorja. To je posebno oblikovan obelisk, napravljen od  najbolje vrste hrvatskog kamena, težak tri tone i visok oko četiri metra.  Na velikom prostoru obeliska na četiri strane umjetnički su uklesani i razasuti simboli i ukrasi kao što su klas, grozd grožđa, maslina, riba te  hrvatski križ s krstionice kneza Višeslava, hrvatski i švicarski grb.

Na njemu je također simbolično uklesana hrvatska prisutnost u Švicarskoj kroz imena osam reprezentativnih Hrvata koji su doprinijeli i švicarskoj nacionalnoj baštini kroz zadnjih šest stoljeća.


To su:

kardinal i diplomat IVAN STOJKOVIĆ (Dubrovnik 1309 – Lausanne 1443),

biskup ANDRIJA JAMOMETIĆ (Nin 1420 – Basel 1484),

prvi svjetski pisac bestselera MARKO MARULIĆ (Split 1450 – 1524),

teolog i reformator MATIJA VLAČIĆ ILIRIK (Labin 1520 – Basel 1575),

izumitelj enciklopedije PAVAO SKALIĆ (Zagreb 1534 – Danzig 1575),

pisac i povjesničar IVAN F. BIUNDOVIĆ (Hvar 1573 – Aubonne 1645),

nobelovac LAVOSLAV RUŽIČKA (Vukovar  1887 – Zuerich 1976)

i nobelovac VLADIMIR PRELOG (Sarajevo 1906 – Zuerich 1998).


Na obelisku je uklesan spomen i na jednu veliku i u domovini najvjerojatnije nepoznatu hrvatsku tragediju u Švicarskoj, a zahvalni smo švicarskom povjesničaru dr. Ferdinandu Gigonu da nam ju je objavio u jednoj svojoj knjizi o povijesti i događajima vezanim za alpske prijelaze.

Naime, povijest je zabilježila nasilnu smrt dvije stotine hrvatskih redovnih vojnih obveznika Habsburške monarhije.

Na 15. svibnja 1800. godine, kod alpskog prijelaza Veliki St. Bernard u švicarskom mjestu Saint-Rhemy, u noćnom prepadu Napoleonovih trupa sa švicarske strane granice, između ostalog objavljuje F. Gigon,

 „poklana je austrijska straža – u stvari dvije stotine Hrvata -,

koji su od na brzinu mobiliziranih mjesnih jedinica za pojačanje sramotno ostavljeni na cjedilu

(F. Gigon, Geschichte und Geschichten ueber Alpenpaesse, Mondo- Verlag, 1977. S.77).


Na posebnom mjestu na obelisku, koji na vrhu krasi hrvatski križ s krstionice kneza Višeslava, s jedne strane na hrvatskom, a s druge na njemačkom, uklesan je sljedeći tekst:


U SJEĆANJE NA 200 HRVATA

koji su kao redovni vojni obveznici

Habsburške monarhije

15. svibnja 1800. u Švicarskoj

(Saint-Rhemy, Veliki St. Bernhard)

tragično stradali.

 Biskup Bogović kao predsjednik Komisije HBK HR i HBK BiH za istraživanje hrvatskih žrtava, zaželio je da žrtva, znoj i krv tih nastradalih nevinih mladića bude na blagoslov Hrvatima i njihovim potomcima u Švicarskoj i u cijelom izvandomovinstvu.

Prigodom ove jubilarne Godine vjere i spomena prve slobode kršćanstva,  kojem je rimski car Konstantin Veliki Milanskim ediktom o toleranciji 313. godine dao slobodu djelovanja izjednačivši ga s ostalim religijama, gospićko-senjski biskup i povjesničar dr. Mile Bogović u HKM Solothurn, boravio je i vodio duhovna i kulturna slavlja 13, 14, 15. i 16. lipnja. Pred masom vjernika sa svih strana Švicarske biskup Bogović je misama, propovijedima, svečanim blagoslovima i povijesno-vjerskim predavanjima na poseban način obogatio ovdašnje Hrvate izvan domovine...