KOJE ZEMLJE NISU BILE POD BRITANSKOM VLAŠĆU?

Sjajna je povijest carstva u kome sunce nikad ne zalazi: travnjaci brižno uzgajani stoljećima, popodnevni čaj, dostojanstveno držanje i prijezir prema ostalomu svijetu, napose prema kontinentalnoj Europi kojoj će se s Otoka uvijek držati moralne prodike, govoriti o demokraciji i slobodi. Jer, sve ono što odudara od engleskoga, britanskoga, vrijedno je tek gađenja. Imaju Britanci i pravo na to, s obzirom na to da ima na svijetu naroda i zemalja koji se - začudo - nisu nikad našli pod britanskom vlašću.

Naime, kao što je početkom studenoga ove godine objavio The Daily Telegraph, u današnjemu svijetu koji broji mnoštvo država, imade ih više od dvadeset koji ni jednim dijelom nisu bili u sastavu carstva, imali položaj britanske kolonije ili se nalazili pod drugim oblikom dominacije kojoj je središte bilo u Londonu. Svima drugima se ovako ili onako upravljalo iz Britanije.

Objavio je o tome Stuart Laycock i knjigu pod naslovom koji otprilike glasi Sve zemlje koje smo okupirali, i onih nekoliko koje nismo stigli (All the Countries We’ve Ever Invaded: And the Few We Never Got Round To). Iz te je knjige spomenuti dnevnik izdvojio nekoliko primjera. Ističe se, recimo, slučaj Islanda koga su britanske snage 1940. okupirale zato što je u ratu htio ostati neutralan, ne želeći stupati uz Veliku Britaniju.

(Kad su, recimo, Talijani isto učinili s Grčkom, to je bila okupacija odnosno kršenje međunarodnog prava; kad su Nijemci ušli u Austriju, to je bio skandal, jer je nakon Prvoga svjetskog rata Austrijancima zabranjeno da se plebiscitom pripoje Njemačkoj.)

Inačica je to prastare pouke o Jupiteru i volu, ali i pouke o tome, koliko treba držati do tzv. moralnih lekcija koje nam drže oni što bi se trebali sramiti puno više od nas